De meisjes van Verkade

U kent haar wel, dat meisje dat vroeger op de koekblikjes van Verkade stond afgebeeld. Het meisje heeft een koekblik van Verkade in haar hand en op dat koekblik staat…

U raadt het al…

Het meisje van Verkade.

Terwijl het plaatje zich tot in het oneindige blijft herhalen is dat voor de inhoud van het blik helaas anders. Door de jaren heen verandert de inhoud niet alleen omdat de koekjes anders oud zijn, maar omdat smaken veranderen en de receptuur verandert.

Zo is het ook met uw personeel. de meisjes met de koekjesTelkens krijgt u ze weer aangeboden door de talloze intercedenten, recruiters en personeelsadviseurs. En telkens staan ze – als de meisjes van Verkade – weer glimlachend met het zelfde blik in de hand, met hetzelfde verhaal klaar. En ze hebben altijd ‘toppers’ bij zich. Nooit eens een luie, ongemanierde, brutale en onhandige nietsnut.

Toch is uw beleving vaak anders: die goed gemotiveerde, slimme en ter zake deskundige kandidaat blijkt toch in de praktijk geen vijf poten te hebben. Vraagt u nu te veel, of krijgt u gewoon te weinig?

Op zoek naar houvast dus: diploma’s, referenties, relevante werkervaring.

U checkt diploma’s

Qua opleiding heeft u het inmiddels wel begrepen. Diploma’s! Daar gaat het om. Het wordt u daarbij niet gemakkelijk gemaakt met de BOL3 en BLL2, maar inmiddels weet u de weg wel in de 850 (!) verschillende opleidingen die allemaal in ten minste 2 of 3 varianten worden aangeboden.

Dus met die onhandige nietsnut zal het wel meevallen, maar dan blijft over een luie, ongemanierde en brutale vakkracht. Nee, dáár zit u op te wachten! Maar naar het gedrag en de werkhouding vraagt bijna niemand.

Voor u, werkgevers van Nederland, is een positieve grondhouding vanzelfsprekend. En mocht u er wel naar gevraagd hebben, dan heeft u zich uiteindelijk toch laten overtuigen door die mooie blauwe ogen van de jonge – net op de arbeidsmarkt begonnen – intercedente. Maar weet die al waar het om draait?

U controleert referenties

Nee, wellicht overkomt dat u niet. U vraagt referenties. Maar bent u wel eens iemand tegengekomen die een referent opgeeft die een beroerd verhaal vertelt? Ik niet.

U onderzoekt de relevante werkervaring

En tenslotte de relevante werkervaring. U weet hoe uw collega’s er over denken, dus dat zit wel goed. Maar zelden informeren mensen bij de vorige werkgevers hoe iemand gefunctioneerd heeft, en dan niet de kennis en kunde, nee! Doe eens navraag naar houding en gedrag. U zult verbaasd staan. In 80% van de gevallen verkassen mensen niet vanwege inhoudelijke kennis of het gebrek eraan, maar vanwege houding en gedragsaspecten.

Om moedeloos van te worden, veel geld en weinig resultaat, uiteraard raakt u dan teleurgesteld; u zet het bureau aan de kant en gaat in zee met een nieuw bureau. Maar wat blijkt? Dezelfde vertrouwde werkwijze. Kortom een nieuw meisje met hetzelfde koekjesblik.

Heeft u er al eens over gedacht ook een erkenning te vragen omtrent houding en gedrag? Stel de juiste vragen aan referenten en oud-collega’s en u komt een heel stuk verder met het bepalen van de kwaliteit van de kandidaat. En wilt u dit uitbesteden? Dat kan ook. Op onze site vindt u daarvoor de nodige tools waaronder het certificaat ‘Goed Werknemer’.

En weet u, ook Verkade heeft het meisje inmiddels in de ban gedaan.

CeesJan Gieskes