Het is als werkgever gemakkelijk om aan personeel te komen…

Gezien de nog steeds hoge werkloosheid, kan het niet moeilijk zijn om aan personeel te komen. Durft u het nog niet voor lang aan, dan staan uitzendbureaus in de rij om u allerlei verleidelijke aanbiedingen te doen. En als dat u nog niet heeft overtuigd, komen de Werkpleinen met verschillende doelgroepen die ze in de aanbieding hebben.

Want…. als er veel aanbod is dalen de prijzen….. Dat geldt voor groente en fruit, voor huizen, maar ook voor personeel. En blijkbaar hebben we nogal wat aanbod, want er zijn legio doelgroepen in de aanbieding: 55+, Wajong en andere SW-ers, maar ook ongekwalificeerde jongeren en langdurig werklozen. En niet alleen is er een scala aan doelgroepen, er is ruime keuze in soorten aanbiedingen: twee voor de prijs van één (een ervaren kracht en een leerling), proefplaatsingen, loonwaarde-beperkingen, noem maar op.

werknemers

Dus aan personeel komen, nee dat kan niet moeilijk zijn. Maar…….

“om aan goed personeel te komen, op het juiste moment, met de juiste kwaliteiten, met de juiste instelling en op de juiste manier,

dat is niet voor iedere werkgever weggelegd of gemakkelijk”

(vrij naar Aristoteles in Ethica Nicomachea)

Zomaar een voorbeeld: In het mooie Groningen zit een werkgever gespecialiseerd in systeemplafonsystemen. Hij zoekt medewerkers nu (juiste moment), medewerkers tussen de 1,68 m en 1,85 m, die op tijd komen, netjes zijn en doorwerken (juiste kwaliteiten) en die in groepsverband kunnen werken.

Geen systeem waarin dit vast ligt…. Wel stukjes, maar niet gekoppeld. Toch ben ik van mening dat dit voorbeeld zo in een SROI aanvraag zou passen. Immers, de bewuste werkgever vraagt niets bijzonders en toch leggen we deze wensen van werkgevers nergens vast.

Blijkt het ineens toch niet zo gemakkelijk om aan personeel te komen!

Onze zoeksystemen worden gedomineerd door ‘laat-Tayloriaans’ denken. Instructie en opleiding voor alles, maar om vandaag de dag aan het werk te komen is meer nodig. Houding en gedrag zijn bij werving en selectie, maar ook bij loopbaanbemiddelingsbureaus en uitzendorganisatie, minstens net zo belangrijk als diploma’s en werkervaring. Om aan het werk te komen zal je echt beide moet hebben. Een medewerker met kennis en een asociale houding is net zo min geslaagd als een ongetalenteerde medewerker met goed gedrag.

Cees Jan Gieskes