Het verschil tussen de speedboot en de roeiboot

media_xl_1953473Op 13 maart jl. overleed René Gude. Op de vraag wat hij het lastigste vond rondom zijn naderende einde merkte hij op: ”het overstappen van de ene boot in de andere”. Midden in het leven staand gaan we veelal volle kracht vooruit. We willen en moeten van alles en de wereld ligt voor ons, maar nu zijn leven eindigde was er geen toekomst meer, geen moeten. Nu was er veel meer terugkijken en afscheid nemen. Zittend in een roeiboot… met je rug naar de toekomst, rustig varend en kijkend naar alles wat je al afgelegd hebt. Persoonlijk vind ik dit een van de mooiste metaforen die ik gehoord heb. En indachtig de filosoof des vaderlands heb ik me afgevraagd of het niet wijs zou zijn veel eerder eens in een roeiboot te stappen. Want we denderen maar voort en nemen nauwelijks de tijd om eens terug te kijken naar wat we gedaan hebben. Terugkijken, bedenken dat je het toen anders had willen doen, dat je misschien wel spijt hebt van zaken, geeft veel voeding voor hoe je het morgen wilt doen.

Vorige week sprak ik een oude bekende. Minstens 10 jaar hadden we elkaar niet gezien. Deze oude bekende was vorig jaar door recessie, overname, etc. etc. ontslagen. En na een rouwperiode weer aan het solliciteren. En precies zoals UWV het wil, brief na brief de deur uit. Nee, niet handgeschreven, maar getypt en per mail… en ook per post. 4 per week… ook banen die minder voor de hand liggen… Volle kracht vooruit dus.

images-12Zo aan tafel zittend, onder het genot van een goed glas vroeg ik haar eens in de roeiboot te gaan zitten.. Ze keek me vreemd aan. “Moet ik rustig aan doen bedoel je?” “Nee” antwoordde ik, “maar kijk eens terug hoe je aan je vorige banen bent gekomen. Misschien ligt je baan van de toekomst wel in de analyse van het verleden”.

Een van de belangrijkste criteria van werkgevers was, is en blijft: werknemersvaardigheden. Bij het vergeven van werk, willen werkgevers investeren in mensen, mensen die dat willen en kunnen. Want kunnen investeren in jezelf vraagt: doorzettingsvermogen, omgaan met kritiek, afspraken nakomen, samenwerken, etc. etc. En goed gedrag gaat voor subsidies, proefplaatsingen, opleidingsplaatsen. Immers, die werknemer die niet weet hoe zich te gedragen, kost tijd, en energie. En maakt dat de onderneming “water maakt”.

Werkgevers laten zien dat je over goede werknemersvaardigheden beschikt doe je niet in een brief of mail. Dat doe je door soms eens even over te stappen van een speedboot in een roeiboot en terugkijkend, voort varend overdenkt hoe het staat met jouw werknemersvaardigheden en wie, of wat jou kan helpen dat aan je nieuwe werkgever te laten zien.

 

Cees Jan Gieskes.