Teddybeer

IMG_0153Zo vanuit mijn kantoor op de vijfde verdieping kijk ik uit op een van de oudste toegangswegen tot Groningen: de Hereweg. Zoals jullie ook niet ontgaan zal zijn was het de afgelopen dagen mooi, pril voorjaarsweer. Dit type weer nodigde mij uit om een kort ommetje te maken.

Zo lopend langs de Hereweg. Even voor het beeld. Twee rijstroken en twee busbanen breed met aan beide zijden een fietspad. Niet echt frisse lucht, maar toch… Ik was niet de enige die er zo over dacht want verscheidende wandelaars, joggers en hardlopers haalden me in. En toen gebeurde het… [Lees meer…]

Unieke tool helpt docenten en studenten bij praktische voorbereiding op de arbeidsmarkt

voorblad glossy

Onderwijsinstellingen in Nederland werken er keihard aan om hun studenten optimaal voor te bereiden op hun examens en om ze van de meest efficiënte kennis te voorzien. Vanuit onderzoek binnen het bedrijfsleven is echter duidelijk geworden dat de aansluiting op de arbeidsmarkt bij veel studenten voor problemen zorgt. Met name voor MBO Entree, MBO2, VSO en Praktijkonderwijs geldt namelijk dat het aantoonbaar op orde hebben van werknemersvaardigheden een duidelijk voordeel oplevert bij het vinden van een stage of baan. Om docenten en leerkrachten te helpen om de leerlingen optimaal voor te bereiden op de arbeidsmarkt, heeft MKBGW nu een bijzonder lespakket samengesteld.

[Lees meer…]

Sam

“Dennis, de papierfabriek aan de telefoon”. Zo verstoorde mijn moeder een gezellige zaterdagavond in de zomer van 2004. Ik zat boven op mijn kamer gezellig naar een aflevering van CSI te kijken. ‘s Middags had ik met wat vrienden gevoetbald en na wat na-borrelen was ik nu prima in de stemming voor wat passief vermaak. Ik kwam naar beneden en nam de telefoon over. De stem aan de andere kant van de lijn bevestigde wat ik al vermoedde: ik was nodig voor de nachtdienst op de verpakkingsafdeling. Dat betekende dat ik om 23:00 uur (of beter gezegd: over twee uur) aan het werk moest. Ik ging weer naar boven om de serie af te kijken, maar de het prettige gevoel erbij was verdwenen.
Als oproepkracht weet je nooit [Lees meer…]

Vreemdeling

images-20Ook ik kan er natuurlijk niet aan voorbijgaan. Waaraan? De toestroom van vluchtelingen. Of zijn het asielzoekers? Is er eigenlijk verschil tussen? In ieder geval is het duidelijk dat er op dit moment grote groepen mensen onderweg zijn naar een veilige plek.

Een veilige plek, wat is dat eigenlijk? Volgens mij is dat een plek waar je je op je gemak voelt en de ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen. Of, zoals het woordenboek het zegt, een plaats waar je beschermd wordt tegen gevaar.

Dat lijkt mij een duidelijke definitie. Één waarmee ik ook de grote stroom vluchtelingen kan duiden. Maar of ze nu vluchteling heten of asielzoeker, in beide gevallen betreft het vreemdelingen. Volgens De Dikke Van Dale is een vreemdeling namelijk een onbekende.

En dat zijn ze: onbekend voor ons. We weten niets van ze, niet wat ze meegemaakt hebben, niet wat hun gewoontes zijn, niet wat hun wensen zijn. We weten wel dat ze niet zomaar aankloppen.

In mijn dagelijkse praktijk kom ik dit fenomeen ook vaak tegen. [Lees meer…]

En uit welk potje betalen wij dat? Deel 2: UWV

Een serie over de verschillende manieren waarop arbeidsmarkt gerelateerde trajecten betaald kunnen worden

pas-mkb-goedwerknemerschap1MKBGW houdt zich bezig met het meten van houding en gedrag in relatie tot werk. Werknemersvaardigheden dus. Langzamerhand komen steeds meer ondernemers, maar ook werkzoekenden en intermediairs er achter dat het aantoonbaar hebben van goede werknemersvaardigheden van groot belang is bij het vinden en behouden van werk. Gesteund door de grootste werkgeversverenigingen in Nederland (MKB en VNO/NCW) meten wij de werknemersvaardigheden vanuit het perspectief van de werkgever.


Vreemd genoeg komen we zelden partijen tegen die hier geen interesse in hebben, maar de terugkerende vraag blijft: op welke wijze wordt dit assessment gefinancierd. Het antwoord daarop is zeer divers. Vandaar deze serie over mogelijke financieringsbronnen voor trajecten op het snijvlak van onderwijs, bedrijfsleven en overheid.

En uit welk potje betalen wij dat?

[Lees meer…]

Mede mogelijk gemaakt door….

images-17Al sinds jaar en dag is dit een gevleugelde kreet bij allerlei programma’s op televisie, maar steeds vaker zie ik deze tekst ook op posters van evenementen en symposia. Mede mogelijk gemaakt door…. Het valt ons al bijna niet meer op, wat op zich al vervelend is voor de mensen die graag willen laten weten dat ze ‘het’ mede mogelijk gemaakt hebben. Want eigenlijk willen ze gewoon vertellen hoe goed ze zijn dat zij geld hebben betaald om een bijdrage te leveren aan een of ander evenement waar een groep blij van wordt.

[Lees meer…]

Helping Hands

shutterstock_165333119_1Houden uw medewerkers de deur voor elkaar open als iemand de handen vol heeft? Informeren uw medewerkers nog even of het probleem naar behoren is opgelost.

Sturen uw medewerkers dat mailtje nog even, terwijl je gezegd hebt dat dit eventueel ook wel morgen mag?

Zijn uw medewerkers op tijd aanwezig? En na de koffie- of lunchpauze?

Werken uw medewerkers tot het eind door of staan ze 5 minuten voor tijd al met de jas aan?

Allemaal zaken die niet in functieprofielen staan, waar je ook niet extra voor betaald wordt, maar die wel maken dat je de ene medewerker meer waardeert dan de andere.

Gewenst Organisatiegedrag. Een fenomeen dat nauwelijks beïnvloed wordt door beloning, maar wel enorme invloed heeft op bedrijven. [Lees meer…]

En uit welk potje betalen we dat? (Deel 1; de Sociale Dienst)

Serie over de verschillende manieren waarop arbeidsmarkt gerelateerde trajecten betaald kunnen worden

MKBGW houdt zich bezig met het meten van houding en gedrag in relatie tot werk. Werknemersvaardigheden dus. Langzamerhand komen steeds meer ondernemers, maar ook werkzoekenden en intermediairs er achter dat het aantoonbaar hebben van goede werknemersvaardigheden van groot belang is bij het vinden en behouden van werk. Gesteund door de grootste werkgeversverenigingen in Nederland (MKB en VNO/NCW) meten wij de werknemersvaardigheden vanuit het perspectief van de werkgever. [Lees meer…]