Bezoekverslag Stagiair Journalistiek aan MKBGW
Door: Jolien Marinus, Hogeschool Windesheim Zwolle, stagiair bij YA! Internet Marketing te Ommen
Min 1 graden geeft het display in de auto aan. Ik verberg mijn handen iets verder in mijn mouwen en stap de kou in. In Roden, of all places. Gelukkig krijgen we een warm onthaal in het kantoor van Cees-Jan en Alexander. De twee opgewekte en enthousiaste mannen gemiddeld twintig jaar ouder dan ik, staan ons al op te wachten. “Kom snel binnen! Koffie, thee?” Terwijl Arjan Yspeert, adviseur van YA! Internet Marketing door de mannen wordt bijgepraat over laatste roddels in businessland, neem ik voorzichtig plek op een stoel. Voorzichtig, omdat de drie mannen blijven staan en ik niet weet of gaan zitten het juiste is om te doen. Als ik eenmaal zit weet ik ook: ik kan niet meer terug. Dus ik blijf zitten, en wacht op mijn thee.
De werkstijl van een medewerker
Cees-Jan doet het woord, Alexander is voor de ondersteuning. “Kijk, als iemand voor je komt werken, is houding en gedrag belangrijk. De kennis is er wel, dat kun je zien op een C.V. Maar sommige dingen merk je pas op de werkvloer, als je iemand al aan hebt genomen. Wij bieden een training aan en als je aan alle aspecten hebt voldaan krijg je een pas. Alexander, had jij niet één op je bureau liggen?” Alexander begint driftig met zoeken en vindt een pasje. “Je kunt ook een test doen. Daar komt dan je werkstijl uit. Dit kan ook op het pasje komen te staan. Zo weet de werkgever hoe hij om kan gaan met jou.” Alexander zwaait een papier onder onze neus waarop de test is te zien. Cees-Jan: “Dit heet Coach-GW maar moet een andere naam krijgen. Werkstijl, of zoiets. Weet jij niet iets? Jij bent toch van deze tijd?” Cees-Jan stopt met praten en kijkt mij aan. Ook de andere vier ogen priemen op mijn gezicht. Min 1 graden is inmiddels plus 26. Ik lach vriendelijk en schud nee. Zo ad-rem ben ik nou ook weer niet.
Eerder verworven competenties
“Tijdens stages wordt er nu veel gebruik gemaakt van ‘eerder verworven competenties (EVC)’. Met MKB-GW haal je net zoiets in huis alleen dan zonder de ‘eerder’.” Cees-Jan kijkt rond en Alexander knikt. Cees Jan: “Je laat zien wat je op dit moment kan. Je kunt het gebruiken om bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden aan te nemen, of bijvoorbeeld in de thuiszorg, zodat je weet wat je in huis haalt. Een grote klant van ons op dit moment is bijvoorbeeld VolkerWessels en we werken ook veel met de gemeente Groningen.” Arjan knikt, en Alexander ook. “Koffie?” vraagt de laatste, en enthousiast zwiert hij met de koffiekan over de tafel.
Afstand tot de arbeidsmarkt
Hoe bevlogen deze mannen ook zijn, en hoe veel ze ook over zaken als “afstand tot de arbeidsmarkt” en “social return” weten, van internet snappen ze niets. Cees-Jan: “Zoekwoorden? SEO? Ik kan er niets mee worden.” In alle rust probeert Arjan dit uit te leggen. “Dit is de achterkant van jullie website, daar kun je de blogposts op aanmaken.” Gekscherend kijkt Cees-Jan naar de achterkant van de laptop die voor hem staat maar zijn lege blik zegt genoeg. Hij snapt niet veel van wat Arjan uitlegt.
Mijn thee is allang op en de temperatuur in het kleine kantoortje is flink gedaald. Tijd om de belangrijkste conclusie van de dag te trekken: Arjan gaat de mannen helpen om hen op de digitale kaart te zetten. Oh ja, en dat mannen net zo goed kunnen kletsen als vrouwen natuurlijk…